medar.maja@gmail.com | info@lacrima.rs
+381.18.4529060 | +381.63.287268

Lipoliza

Lipoliza je medicinska procedura kojom se uklanjaju lokalizovane masne naslage na telu ili na licu (podbradak) remodelirajuci željenu regiju. Lipolizu najčešće koristimo na delovima tela koje ne možemo vežbanjem i dijetom korigovati (na rukama, butinama, stomaku, bokovima, zadnjici i podbradku).

Za razliku od klasicne dijete, lipolizom dovodimo do kompletne destrukcije masnih ćelija (adipocita) tako da u tretiranoj regiji ne dolazi do ponovnog nagomilavanja masnih naslaga (jo-jo efekat kod dijeta). Kao neželjeni efekat na mestu uboda moze se javiti blag otok,crvenilo ili modrice koje su prolaznog karaktera povlace se za par dana.

 

Tretman se izvodi primenom lipolitičkih koktela koji u dovode do topljenja masnih naslaga u odredjenoj regiji. Serijom od 2 do 6 tretmana postize se željeni efekat. Tretman lipolize traje 20 do 30minuta i omogućava vraćanje uobičajenim dnevnim aktivnostima odmah nakon intervencije.

Tretman lipolize se sastoji iz aplikacije lipolitika (fosfatidilholina i dezoksiholata) mikroinjekcijama direktno u masno tkivo tretirane regije. Postupak same aplikacije lipolitika je bezbolan ali se nakon 15 minuta od aplikacije razvija osećaj peckanja, crvenilo i otok tretirane regije. Nakon dva sata nestaje crvenilo i bol a otok moze tajati i do dve nedelje nakon završetka tretmana. Narednih 6 – 8 nedelja postoji osetljivost pri pritisku na tretirano masno tkivo. Efekat tretmana se posmatra nakon jednog meseca od aplikacije a krajnji efekat je nakon dva meseca.

Jedna regija se tretira sa 3 do 4 tretmana do postizanja željenog efekta. Proces razgradnje masnih ćelija je spor a lipolitik deluje na kožu tako da je i dodatno učvršćuje i ne dozvoljava nastanak viška kože nakon topljenja masnih naslaga. U zavisnosti od količine masnog tkiva na telu pacijenta nekada je dovoljan i samo jedan tretman.

Tokom tretmana mogu nastati modrice pa se savetuje pauza u uzimanju sredstava koje razredjuju krv, poput Andola, Acetisala, Ginko bilobe, Vitamina E. Pojava bolnih čvorića je uobičajena i prolazna a posledica je razvijanja upalnog procesa pri razgradnji masti.

Tri dana nakon tretmana može se početi sa masažama i uobičajenim vežbanjem. Preporučuje se unošenje od 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno.

Efekat je trajan kod osoba koje ne povećavaju kilograme. U obimu se gubi od 1 do 10cm u zavisnosti od regije koja je tretirana. Oko 6% populacije ne reaguje adekvatno na fosfatidilholin pa je kod ovih pacijenata efekat manji. Lipoliza nije metoda kojom se gube kilogrami. Razlika u težini pre i posle tretmana lipolizom je gotovo identična, ako osoba nije na restriktivnoj dijeti.

Osobama alergičnim na soju i vitamin B ne preporučuju se tretmani lipolize.