medar.maja@gmail.com | info@lacrima.rs
+381.18.4529060 | +381.63.287268

Epilacija

Epilacija predstavlja najsavremeniju metodu uklanjanja neželjenih dlačica sa tela. Prvi put laser je bio primenjen još pre 20 godina, a u današnje vreme prihvaćen je kao proverena, ispitana i sigurna metoda u dermatološkoj praksi i široko se primenjuje.

Tokom tretmana laserske epilacije oseća se blago peckanje na koži, posebno na delovima kože koji su osetljiviji ili su gušće pokriveni dlakama. Laser deluje na pigment dlake pa je samim tim moguće tretirati isključivo dlake koje imaju pigment (nije moguće tretirati sede dlake). Laserska epilacije sa obavlja tokom faze rasta dlake jer je tada najbolje delovanje lasera i nepohodno je ponoviti tretmane u određenim razmacima.

Laserska epilacija je efikasna na svim regijama pokrivenim dlakama kako kod žena tako i kod muškaraca. Mehanizam destrukcije folikula dlake zasniva se na fototermalnom efektu, tj. selektivnoj foto-termolizi. Trajna epilacija podrazumeva značajno smanjenje broja terminalnih (jakih, crnih) dlaka posle tretmana laserom, koji se sprovodi u određenom vremenskom periodu. Taj vremenski period je, po pravilu, duži od ukupnog trajanja svih faza u ciklusu rasta dlake (meri se mesecima). Traje duže od 6 meseci, a najčešće bar 5 godina. Trajnost gubitka dlake zavisi od tipa dlake i od vrste lasera, varira od osobe do osobe i ne može se u potpunosti predvideti.

Posle svakog tretmana, postiže se TRAJNI gubitak 15 – 20% dlaka sa tretiranog područja, pa je najčešće potrebno 5 – 6 laserskih tretmana za kompletno uklanjanje dlačica.

Koža potamnela usled izlaganja suncu ili veštačkim izvorima UVA zraka (solarijum), manje povoljno reaguje na lasersku epilaciju, a istovremeno postoji veći rizik od neželjenih efekata intervencije kao što su: mehurovi usled rascepa u koži, ožiljci, hiperpigmentacije (fleke) i zato, u slučaju potamnele kože, tretman treba odložiti.

Maljavost muškog tipa kod žena je relativno otporna na lasersku epilaciju, te je trajni efekat nemoguć dok se ne ukloni osnovni uzrok bolesti (hormonski ili drugi).

Nakon tretmana laserske epilacije javlja se lokalna iritacija u vidu crvenila, retko otečenost na mestu delovanja lasera koja traje nekoliko sati a maksimum 24 sata. Nakon tretmana nije poželjno nanositi bilo kakvu kozmetiku na tretirane regije tokom prvih 24 sata već isključivo prati kožu blagim sapunom i vodom. Kožu nakon laserske epilacije nikako ne izlagati sunčevim zracima niti odlaziti u solarijum.